منوچهر یزدانی در گفتگوی مشروح با مهر گفت: براساس سند ملی توسعه بخش تعاونی ابلاغی از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تحقق سهم 25 درصد بخش تعاونی از اقتصاد ملی در سال 1394، مستلزم واگذاری حدود 75 درصد از کل سهام دولتی، قابل واگذاری به بخش تعاونی و نیز انجام سرمایه گذاری جدید در کلیه فعالیت های اقتصادی توسط تعاونیها به میزان 28 درصداز کل سرمایه گذاری کشور طی سالهای برنامه های چهارم و پنجم خواهد بود.
معاون کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون تصریح کرد: به عبارت دیگر، بالغ بر یک هزارو 50 هزار میلیارد ریال سهام واگذار شود و نیز بالغ بر یک هزارو 940 هزار میلیارد ریال به قیمت سال 1381 سرمایه گذاری در بخش تعاونی صورت گیرد.
اصل 44
وی با بیان اینکه بدون اجرای سیاستهای کلی اصل 44 قانون اساسی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری در همه ابعاد آن امکان تحقق اهداف مورد نظر بخش تعاونی میسر نخواهد بود، تصریح کرد: اجرای سیاستهای مذکورعمدتا منوط به تصویب و ابلاغ لایحه است که توسط دولت تهیه و به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده است.
معاون وزیر تعاون اظهارداشت: قوانین بودجه سالهای 1384 و 1385 متاثر از سیاستهای کلی اصل 44 نبوده است و لذا اقدامات بهعمل آمده نیز منطبق با پیش بینی برنامه توسعه بخش تعاونی برای نیل به سهم 25 درصد نبوده است.
سهام عدالت
به گفته وی با وجود این موضوع، دولت در اجرای بند (ج) سیاستهای کلی اصل 44 و واگذاری سهام عدالت پیشرفت چشمگیر داشته است، بهطوریکه در کلیه شهرستانهای کشور جمعا 337 شرکت تعاونی فراگیر شهرستان را با عضویت پیش از 4/5 میلیون نفراز کم درآمد ترین اقشار کشور تشکیل داده و به آنها سهام واگذار کرده است و در نظر دارد جمعا 50 درصد از کل سهام مورد واگذاری را به این تعاونیها واگذار نماید.
یزدانی اظهار داشت: دولت با اتخاذ سیاست هایی موجب شد تا بخش تعاونی بستر بهتری برای رشد خود بیابد وعملکرد سال 1385 این بخش در مقایسه با سالهای گذشته موید این ادعاست.
سند ملی توسعه تعاون
وی با تاکید بر اینکه سند ملی توسعه بخش تعاونی، برای سال 1385 پیش بینی کرده بود که 20 هزارو 600 تعاونی جدید تاسیس شود، تصریح کرد: همچنین پیش بینی کرده بود که 3 میلیون و 160 هزار عضو به اعضای بخش تعاونی اضافه شود و تقاضا برای 100 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری در بخش تعاونی برای ایجاد 355 هزار فرصت شغلی جدید صورت گیرد.
تشکیل تعاونیهای جدید
معاون وزیر تعاون ادامه داد: در مجموع طی سال مذکور، بالغ بر 19 هزار تعاونی جدید تشکیل شده است و 7 میلیون و 300 هزار عضو به اعضای تعاونی ها اضافه شدند و همچنین بیش از 58 هزار میلیارد ریال تقاضای سرمایه گذاری در بخش تعاونی صورت گرفته است که 290 هزار فرصت شغلی ایجاد می کنند.
به گفته وی براساس آمار ادارات کل تعاون استانها، گسترش فعالیت های بخش تعاونی در سال 1385، منجر به ایجاد 135هزار شغل قطعی جدید شده است.
تفکیک انواع تعاونیها
یزدانی در بیان پیش بینی تفکیک انواع تعاونیها گفت: 18 هزارو 300 تعاونی با هدف اشتغالزایی 130 هزار نفر از متقاضیان اشتغال، یک هزارو 400 تعاونی با هدف ارتقاء رقابت پذیری بنگاههای اقتصادی کوچک بخش خصوصی که عضو می شوند با تعداد اعضای 500 هزار بنگاه اقتصادی از جمله این تعاونی ها بوده است.
وی اضافه کرد: 900 تعاونی با هدف تامین نیازهای رفاهی و معیشتی و مسکن مردم و سرمایه گذاری توسط آنها، با تعداد 2 میلیون و 530 هزار عضو و در مجموع 20 هزارو 600 تعاونی با 3 میلیون و 160 هزار عضو تعاونی های پیش بینی شده در برنامه را شامل می شود.
عملکرد تعاونیها
معاون کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون در بیان عملکرد سال 1385 تعاونی ها گفت: 16 هزار تعاونی با هدف اشتغالزایی با 142 هزار متقاضی اشتغال که عضو آن شده اند و 920 تعاونی با هدف ارتقاء رقابت پذیری بنگاههای اقتصادی کوچک بخش خصوصی با تعداد 521 هزار واحد اقتصادی که عضو آن شده اند از جمله عملکرد تعاونی ها در سال گذشته بوده است.
وی ادامه داد: یک هزارو 820 تعاونی با هدف تامین مسکن، نیازهای مصرفی، اعتباری، خرید سهام عدالت و انجام سرمایه گذاری های چند منظوره با عضویت 6/6 میلیون نفر از مرم شکل گرفته است که از این میان 337 تعاونی سهام عدالت با 4/5 میلیون عضو بوده است.
تسهیلات بانکی
یزدانی خاطرنشان کرد: در سال گذشته 58 هزار تعاونی برای طرح های سرمایه گذاری و یا سرمایه در گردش درخواست 37 هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی برای ایجاد 290 هزار فرصت شغلی کرده بودند که از این میان 16 هزار تقاضا با درخواست 32 هزار میلیارد ریال و اشتغالزایی 254 هزار نفر در قالب آئین نامه اجرایی بنگاههای کوچک زود بازده اشتغالزا و مابقی تقاضاها در قالب صندوق تعاون و سایر منابع بوده است.
به گفته وی آنچه تقاضا به صندوق تعاون کشور واصل شده تماما با اصلاحاتی مصوب شده و به عقد قرار داد رسیده و بهتدریج اعطا شده است، لکن آنچه از طرق دیگر بوده درگیر مقررات دست و پاگیر شده است، بهطوریکه از 37 هزار میلیارد ریال تسهیلات مورد درخواست تعاونیها تنها 15 هزار میلیارد ریال بررسی و تصویب شده ( توسط بانکهای عامل ) و بهدلیل مشکلات ناشی از وثایق، تنها 8.2 هزار میلیارد ریال تسهیلات بانکی به قرارداد رسیده است.
بنگاههای زودبازده
معاون وزیر تعاون با بیان اینکه طرحهایی که طی سال 1385 تسهیلات بانکی دریافت کرده اند، 104 هزار فرصت شغلی بهتدریج ایجاد می کنند، اظهارداشت: عملکرد اعطای تسهیلات بانکی به بنگاههای کوچک زود بازده در سطح کشور نشان می دهد که طرحهای تعاونیها در مقایسه با غیر تعاونیها، از مقیاس به مراتب بزرگتری برخوردار بوده و اتکا کمتری به منابع بانکی داشته اند.
وی تصریح کرد: این امر به نحوی است که هر طرح غیر تعاونی که قرار داد تسهیلات بانکی بسته است، بهطور متوسط 3/2 نفر اشتغالزایی داشته و به ازای هر فرصت شغلی 146 میلیون ریال تقاضا داشته است، در حالیکه هر طرح تعاونی به طور متوسط 5/13 نفر اشتغالزایی داشته ( حدود 6 برابر ) و نیز به ازای هر فرصت شغلی 93 میلیون ریال درخواست تسهیلات داشته است.
یزدانی گفت: براساس سند ملی توسعه بخش تعاونی، در برنامه سال 1386جمعا با تشکیل 31 هزارو 700 تعاونی با 6 میلیون عضو پیش بینی شده است که باید همراه با دیگر تعاونیها برای انجام 150 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری و ایجاد 545 هزار فرصت شغلی جدید تلاش نمایند.
وی در بیان تفکیک انواع تعاونیهای متشکله نیزعنوان کرد: تشکیل 28 هزار و 100 تعاونی با هدف اشتغالزایی با 200 هزار عضو متقاضی اشتغال، تشکیل دو هزار تعاونی افزایش قدرت رقابتی بنگاههای کوچک با 600 هزار بنگاه کوچک عضو و تشکیل یکهزارو 600 تعاونی تامین نیاز رفاهی، مسکن و سرمایه گذاری با 2/5 میلیون عضو مد نظر قرار گرفته است.
نظر شما